top of page
9c13dc39-292c-41c4-b476-1f088b7ff848.JPG

Depot Boymans van Beuningen Rotterdam.
Leuk zo'n grote spiegel!

Deventer, Bergkwartier, Historische stadsrondleiding, Cicerones, Tine Zevenhuizen, gids, stadwandeling
Huis MTEC, Havenkwartier, Deventer, Marc Polman, TINE | ZEVENHUIZEN kunsteducatie en communicatie

Nieuws

6 juni 2024
Lijkt het u leuk om in een ongedwongen setting en in een kleine groep een lezing bij te wonen? Klik op 
'Aan de keukentafel' voor meer informatie. 

4 november 2023
Leuk! Deze maand verschijnt in Beelden Magazine het artikel dat ik schreef in de serie Duo's in de Kunst. De Spacecowboys. Natuurlijk met dank aan Spacecowboys Paul Keizer en Albert Dedden voor het bijzonder plezierige interview dat ik met hen had.

1 december 2023
Vandaag viel Museumtijdschrift bij mij in de bus. Met hierin het artikel 'Monumentale Hanzestad' van Marjolein Geraeds. Een paar maanden geleden heb ik haar rondgeleid door Deventer en haar vertelt over de geschiedenis van mijn thuisstad Deventer. Heel leuk om hier een steentje aan bijgedragen te hebben. 

25 maart 2023
Yes Deventer heeft een hele mooie aanwinst op kunstgebied: Museum EICAS. Vandaag geef ik voor dit spiksplinternieuwe museum een lezing over de Nul beweging. Geen makkelijke kunst, wel boeiend, De titel van mijn lezing? Terug naar nul. Inleiding in de Nederlandse Nul beweging.  

25 mei 2022
Ik heb er weer een hele leuke opdrachtgever bij! Inmiddels ben ik ca. 2 dagen in de week coördinator van U3L (Universiteit Leven Lang Leren). In die hoedanigheid ga ik cursussen op allerlei gebied organiseren in Zwolle en Twente. 
 

22 mei - 2 oktober 2022
En het is weer bijna zover! In Museum More, Gorssel opent op 21 mei de tentoonstelling Norbert Tadeusz, Het leven als spektakel. 
Ik ben al druk bezig met het voorbereiden van de rondleidingen voor deze kleurrijke tentoonstelling. 

Wist u dat mijn collega-gidsen en ik naast rondleidingen voor groepen sinds kort ook instaprondleidingen geven op de zondagmiddag?
Meldt u aan en loop mee!

 

1 en 8 mei 2022

Voor de Vrije Academie geef ik twee rondleidingen bij de fantastische tentoonstelling Nové Realismy in Museum More, Gorssel. 
Prachtig werk van kunstenaars uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 - 1945. 

4 april 2022
Afgelopen zaterdag gaf ik een dubbele rondleiding op beide locaties van Museum More.
Vandaag kreeg ik deze prachtige bos bloemen als dank thuisbezorgd. Dat is nog eens leuk!

5 maart 2022
Gelukkig, de musea zijn eindelijk weer open! Vandaag sinds lange tijd weer een privé-excursie gedaan naar het depot van Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Heel bijzonder om zo achter de schermen te kijken. 

19 januari 2022
De winkelstraten lopen weer vol, maar de culturele sector mag nog steeds helemaal niets. Ondanks dat musea en theaters bewezen hebben dat het er veilig is. Oneerlijk!
Vandaag heb ik hier samen met mijn collega's van Museum MORE tegen geprotesteerd met de MOREathon! Helaas maakten de BOA's van gemeente Lochem er al na een half uurtje een einde aan. Maar 22 bezoekers hebben toch even weer hun hart kunnen ophalen aan broodnodige kunst.

 

25 november 2021
Vanavond geef ik een lezing overDe
Ontdekking van het Heden in het Singer Museum Laren voor KunstKring ZinINKunst, Hengelo.
Leuk, ik wordt genoemd in een
artikel in Tubantia over ZinInKunst.
Lijkt dit u ook een leuke lezing? Stuur een mailtje naar info@tinezevenhuizen.com en we bespreken de mogelijkheden.

2 september 2021
Het wordt weer een geweldig kunstzinnig najaar, met een flink aantal aantal leuke activiteiten op het programma!

Zo geef ik dit najaar op de zondagmiddag een serie instaprondleidingen door het mooie
Bergkwartier van Deventer voor Cicerones.
Kijk op de website van Cicerones en wandel mee!

Op 9 december 2021 geef ik een lezing over de tentoonstelling Paper Art in Museum Coda Apeldoorn voor Kunstclub Oosterbeek.
Lijkt dit u leuke lezing voor uw club of vereniging? Neem gerust contact op via info@tinezevenhuizen.com 

Daarnaast geef ik op 26 september 2021 Workshop: Werk met lef en plezier, geïnspireerd door Anna Metz voor Musea Zutphen.
Anna Metz maakt poëtische landschappen in zachte, sferische kleurtonen. Zij vertaalt wat ze waarneemt en ervaart in prachtig verstilde etsen. De technieken die ze daarbij gebruikt zijn onorthodox. Het toeval speelt een rol, maar Anna Metz blijft regisseur.
Meld je aan bij het museum en ga naar huis met een uniek kunstwerk geïnspireerd door het werk van Anna Metz.

30 augustus 2021
Afgelopen zaterdagavond gaf ik een privé-stadswandeling door het Bergkwartier in Deventer aan superleuke geïnteresseerde mensen! Het was mijn eerste stadswandeling voor Cicerones. En meteen een gave beoordeling gehad. Heel erg blij mee!

9 juli 2021
Groot nieuws! Ik heb er een hele leuke opdrachtgever bij:
Cicerones. Cicerones organiseert stadsrondleidingen in diverse steden in Nederland. En mijn mooie thuisstad Deventer staat sinds kort dus ook op hun lijstje. 
Cicerones werkt met lokale gidsen, waarvan ik 
er nu ook één ben.


11 juli 2021
Yessss! Eindelijk kon het doorgaan! Deze workshop stond al een paar keer ingepland, maar iedere keer gooide de lockdown roet in het eten. Vandaag gaf ik in Musea Zutphen de Workshop Handdrukken maken zoals Nan Platvoet.
Er zijn weer geweldige kunstwerken gemaakt.

1 mei 2021
Op 28 mei, 4 juni en 11 juni gaf ik voor de Vrije Academie een korte online lessenserie over Realisme in Nederland.


29 maart 2021
Het geven van lezingen via Zoom is al bijna gewoon geworden :-)
Op  22 april en 11 mei heb ik voor de Vrije Academie een Zoom-lezing gegeven over hetwerk en leven van Charlie Toorop.

3 maart 2021
Op 10, 23 februari en 2 maart hield ik een Zoomlezing voor de Vrije Academie over de tentoonstelling Nieuwe Kaders in Museum MORE. Vanwege de corona-epidemie kon dit natuurlijk niet in het museum, maar dankzij de techniek het gelukkig nog wel online. 
Het was heel erg leuk om te doen! 

21 januari 2021

Uitgerekend in deze rare tijd vier ik deze maand het 5-jarig jubileum van Tine Zevenhuizen | kunsteducatie en communicatie. 
Met dank aan mijn opdrachtgevers, o.a. Museum MORE, de Vrije Academie, Coda Museum en Musea Zutphen, heb ik al 5 jaar het leukste werk van de wereld. Op naar de volgende 5 jaar…

10 december 2020

Volgend jaar (vanaf 1 maart) geef ik weer een aantal leuke cursussen voor de Vrije Academie. 
Zo staan de cursussen Art Deco, de Introductiecursus Symboliek en het Colloquium Moderne Kunst III op het programma. En allemaal in kleine groepen en in goed geventileerde ruimtes. Niet onbelangrijk in deze Coronatijd! 
Kijk op de website van de Vrije Academie voor meer informatie.

10 december 2020
Een leuke excursie naar een museum zit er op dit moment helaas niet in. Maar ik heb toch iets leuks bedacht voor mijn cursisten van de Vrije Academie.​ Ik heb het museum naar hen gebracht en ze een lezing gegeven over de tentoonstelling nieuwe Kaders die nog tot 24 januari 2021 te zien is in Museum More.

 

31 augustus 2020
Wat een rare zomer hebben we achter de rug. Musea zijn gelukkig weer open maar spontaan naar een museum gaan is er niet meer bij. Rondleidingen en lezingen zijn nog steeds niet aan de orde.
Gelukkig voor mij lag het werk niet helemaal stil. In mei werden mijn collega-gidsen en ik gevraagd door Museum More of we wilden helpen op de werkvloer (o.a. om de corona-maatregelen te handhaven) Inmiddels werk ik dus al een paar maanden als publieksmedewerker bij Museum More, zowel in Kasteel Ruurlo als in Museum More Gorssel. En natuurlijk geef ik tussendoor ook nog wel eens een spontane ienie-mini-rondleiding aan geïnteresseerde bezoekers.
Het bloed kruipt nou eenmaal waar het niet kan gaan ;-)
En ondertussen werk ik door aan de voorbereidingen van het nieuwe seizoen van de Vrije Academie. Genoeg te doen dus...

8 mei 2020
Tja, nog altijd ligt zo'n beetje alles in de culturele sector stil als gevolg van de Corona-crisis. Ondanks dat heb ik niet helemaal stil gezeten.
Zo ben ik alvast bezig met de voorbereiding van Moderne Kunst II voor de Vrije Academie. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de lessen in september starten. Ongetwijfeld met de nodige Corona maatregelen, maar
who cares
Ook ben ik bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling Jan Mankes in Museum More.
Wie de website van More bezoekt kan in ieder geval de
digitale rondleiding volgen. Mijn collega's en ik vertellen u over de sferische werken van Jan Mankes. 
Ook ben ik bezig met een stopmotion filmpje als smaakmakertje voor de workshop 'Van plasticsoep tot sieraad. Sieraden maken van plastic afval' die ik ga geven voor Musea Zutphen. 

13 maart 2020
Rare gewaarwording! Het ene moment ben je nog druk bezig met het voorbereiden en geven van leuke cursussen, workshops en excursies.
En opeens ligt alles tot 6 april stil (onder voorbehoud). Musea zitten dicht cursussen worden uitgesteld: ziehier het leven in tijden van Corona... 

9 februari 2020
Op een stormachtige zondagmiddag volgden 16 deelnemers de workshop 'Handdrukken maken zoals Nan Platvoet' in Musea Zutphen.

Er hing een vibe van opperste concentratie.
Af en toe kon je een speld horen valen.
En er kwamen geweldige werkstukken uit. 

Daar krijg je zelf ook energie van!

20 januari 2020
Er staat dit seizoen weer veel op stapel
Even een greep hieruit: vandaag begint het nieuwe cursusseizoen voor de Vrije Academie. Naast een aantal voor mij bekende cursussen geef ik dit seizoen voor het eerst het
Colloquium Moderne Kunst I.
Voor de Vrije Academie ga ik ook rondleidingen geven bij de tentoonstelling After All van Jan Beutener in Museum More. Prachtige tentoonstelling van een bijzondere kunstenaar!

 

En dit seizoen zitten er een drietal workshops in de planning voor Musea Zutphen. Workshops op het snijvlak van kunstgeschiedenis en kunstpraktijk. Heb er heel veel zin in!

8 september, 2019

Het nieuwe seizoen begint weer en er komen voor mij weer allemaal leuke klussen aan! 
De Open Monumenten Klassendagen beginnen volgende week weer. Met collega Marga ontvang ik klassen bij het theehuis van Paleis het Loo. Ondertussen ben ik al weer druk bezig met de voorbereidingen van de cursussen voor de Vrije Academie. En bij More opent binnenkort de tentoonstelling For Real met Britse kunst uit de jaren '20 en '30. Heb er zin in...

Zaterdag 29 juni 2019

De afgelopen maand ben ik samen met mijn collega's druk geweest met het ontvangen van scholen bij de tentoonstelling Paper Art in Coda. Hartstikke leuk. Eerst leiden we de kinderen rond langs een aantal werken in Paper Art, vervolgens gaan ze aan de slag om een 'verborgen stad' te maken. Ze doen dat niet alleen in beeld, maar ook in geluid. En de resultaten mogen er zijn...

1 april 2019

Eindelijk is het zover. TINE ZEVENHUIZEN | kunsteducatie en communicatie is verhuisd. Na ruim twee jaar ontwerpen, plannen en bouwen woon en werk ik met mijn gezin in een spiksplinternieuw huis in het Havenkwartier in Deventer. Een huis met vele mogelijkheden.

Donderdag 21 januari 2019
Vandaag heb ik samen met andere rondleiders en gastvrouwen van Coda Onvergetelijk een Informatiebijeenkomst bijgewoond over Niet aangeboren Hersenletsel bij het Regionaal Expertisecentrum NHA in Teuge.  
Naast rondleidingen Onvergetelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers start Coda binnenkort namelijk ook een pilot met vergelijkbare rondleidingen voor mensen met NAH. Wordt vervolgt...

Maandag 21 januari 2019

De afgelopen weken verschillende cursussen afgesloten voor de Vrije Academie. O.a. Art Nouveau, Introductie Symboliek en de Introductie Kunstgeschiedenis, Met bijbehorende excursies. Leuke groepen, gezellige mensen. Inmiddels al weer druk bezig met de voorbereidingen van de cursussen Art Deco en Verdieping Symboliek. 

3 november 2018

Vandaag op excursie geweest met de cursisten Art Nouveau van de Vrije Academie naar Rams Woerthe in Steenwijk. Een prachtig huis in Art Nouveau stijl. Prachtig huis, een echte belevenis en een heel gezellige excursie.

Zondag 7 oktober 2018

Het zou eens tijd worden! Op deze heerlijke zonnige herfstdag hebben we eindelijk een bezoek gebracht aan Museum Voorlinden.

De tuin van Piet Oudolf was al een beleving op zich. In het museum het ene prachtige werk na het andere. Veel bekenden en wat minder bekenden. Maar vrijwel zonder uitzondering schitterende werken. Het was absoluut genieten. 

24 september 2018

Deze week weer begonnen met de cursussen van de Vrije Academie. Art nouveau & Jugendstil in Enschede en Introductie Symboliek in Zwolle en Zutphen. Voor mij twee nieuwe cursussen om te geven. Heerlijk om me weer in nieuwe materie te verdiepen. En erg leuk om deze kennis over te dragen aan leergierige cursisten. 

5 t/m 7 september 2018

Op de Open Monumenten Klassendagen heb ik kinderen van de basisschool begeleid bij hun bezoek aan papierfabriek de Middelste Molen in Loenen. En tijdens de Open Monumenten-dagen het weekend daarna kwamen heel wat kinderen terug om zelf hun familie rond te leiden. Ze wisten nu alles te vertellen over het monument. Kijk, daar doe je het voor!

11 juni 2018

In juni en juli schrijf en verzorg ik (bijna) elke maandag de rondleidingen Onvergetelijk in Coda, Apeldoorn. In juni met het thema 'techniek' en in juli is het thema 'horizon' aan de beurt. Gisteren de eerste gegeven. Ik heb weer erg genoten van het rondleiden en van de leuke en warme reacties van de mensen.

21 april 2018

Op deze zonnige zaterdag heb ik de laatsten van in totaal vier rondleidingen gegeven in Museum Catharijne Convent voor mijn cursisten Introductie Kunstgeschiedenis uit Deventer en Almelo. 

Hier bij het prachtige dubbelportret van een onbekend echtpaar door Jan van Scorel. 

7 april 2017

Superleuke rondleiding gehad bij Dromos, de tentoonstelling van Neo Rauch in Zwolle. Het was een klein groepje. Daardoor ontstonden hele leuke gesprekken. Dit zijn gevorderde cursisten. Een aantal van hen heb ik al drie cursussen Moderne Kunst en Hyperhedendaags meegemaakt. 

18 februari 2018

Vandaag de tentoonstelling van Neo Rauch gezien in De Fundatie in Zwolle. Prachtige tentoonstelling. 7 April ga ik daar naartoe met de cursisten Hyperhedendaags. Benieuwd wat zij ervan vinden.

8 februari 2018

Het was eindelijk zover! De kinderen van de Maartenschool presenteerden hun werken aan het publiek van mama's, papa's, opa's, oma's en andere belangstellenden. Beretrots waren ze! En terecht het is een prachtige tentoonstelling geworden met een échte opening, inclusief hapjes en drankjes. En ik kreeg een bijpassend cadeau. Erg leuk!

27 januari 2018

Vandaag was ik weer even terug bij Science Café Deventer. In 2008 was ik betrokken bij de oprichting van deze club, die nog altijd elke 2e woensdag van de maand garant staat voor een avondje 'wetenschap in de kroeg'. Om het jaar organiseren zij het KOP-festival. Voor de 3e keer op rij heb ik hier als 'moderator opgetreden.

Geweldig leuk om te doen! www.kopfestivaldeventer.nl

www.sciencecafedeventer.nl

25 januari 2018

Vandaag les 3 van mijn kunstproject op de Maartenschool. Vorige week hadden de kinderen al vellen papier beschilderd in allerlei vrolijke kleuren en patronen. Vandaag gingen ze daarmee aan de slag. Uit die vellen papier knipten of scheurden ze een zelfportret vergelijkbaar met de knipsels van Matisse. Natuurlijk moesten ze wel weten wie Matisse was. Daarom begon de les met een mini-les kunstgeschiedenis. Vol enthousiasme gingen de kinderen aan de slag. De eerste resultaten zijn al binnen! 

11 januari 2018

Vandaag de eerste dag van een kunstproject dat ik geef op de Maartenschool in Nijmegen. Eerst kijken naar en praten over kunst op basis van VTS (Visual Thinking Strategies) en daarna zelf lekker aan de slag met verf. Wordt vervolgt...

19 december 2017

Vandaag  de laatste les al weer van de cursussen Introductie Kunstgeschiedenis die ik gegeven heb voor de Vrije Academie in Nijmegen als Deventer.  Leuke groepen met zeer gemotiveerde en geïnteresseerde cursisten. Cursist Gerard Bults was zo vriendelijk even een fotootje van mij te maken.

22 september 2017

Vandaag naar Skulptur Projecte Münster geweest. Naast veel nieuw werk ook deze 'oude bekende' gezien van Dan Graham. Ideaal om een selfie in te maken :-) 

Zaterdag 29 juli 2017

Voor de Vrije Academie ga ik weer leuke dingen doen! De collegereeks Introductie kunstgeschiedenis in Deventer en Moderne Kunst semester 4 in Enschede en Apeldoorn. En ook ga ik in november en december een aantal rondleidingen verzorgen in Kasteel Ruurlo. 

Dinsdag 27 juni 2017

Kasteel Huize Ruurlo, de tweede vestiging van Museum More, is geopend! In dit prachtig gerestaureerde kasteel, gelegen in een fraaie parkachtige omgeving is het werk van Carel Willink volledig thuis. Vanaf september ga ik daar ook rondleiden. Ik heb er nu al zin in!

Zaterdag 8 april 2017

Voor gasten van de Vrije Academie heb ik in Museum More een inleidende lezing gehouden over het leven en werk van de Duitse kunstenaar Johannes Grutzke. Daarna bezochten de mensen het van deze virtuoze realist met eigen ogen bekijken. 

maandag 3 april 2017

Mijn eerste rondleiding gegeven in het kader van Onvergetelijk Coda, een speciaal programma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. het was hartstikke leuk om te doen. Heel bijzonder, de dynamiek die ontstaat tussen mensen als je samen naar kunst kijkt. 

Zondag 17 februari 2017

Vandaag naar het Stedelijk Museum, Amsterdam geweest. Rondleiding voorbereid voor mijn cursisten van het Colloquium Moderne Kunst III van de Vrije Academie. We pikken nog net het laatste weekend Tinguely mee. Prachtige tentoonstelling. Ik ken zijn werk natuurlijk, maar dit alles bij elkaar in een overzicht is heel indrukwekkend.

Dinsdag 14 februari 2017

Workshop gehad van Anouk Heesbeen van het Stedelijk Museum in Amsterdam in het kader van Onvergetelijk Coda. Binnenkort ga ik deze speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers geven in Coda Apeldoorn.    

Beelden #1 2024 28_29.jpg
Beelden #1 2024 28_29 2.jpg

Artikel in Beelden Magazine

Op pad met Museumjournaal

Fotograaf Fieke van 't Riet20220509_171711.jpg

Cursuscoördinator van U3L:
handtekening eronder: klaar!

Fotograaf: Fieke van 't Riet

Introductie Kunstgeschiedenis, Vrije Academie, Tine Zevenhuizen, Foto Gerard Bults

Laatste les van de cursus Introductie Kunstgeschiedenis van de Vrije Academie in Nijmegen.

IMG_9491.JPG

I

Protesteren in sportkleding met de MOREathon

Tine Zevenhuizen, Museum Catharijne Convent, Jan van Scorel, rondleiding

Bezig met een rondleiding in 

Museum Catharijne Convent 

Fotografie: Albert Oortgiesen

 

bottom of page